Sétavezetőink

Dr. Csomós Nikolett

Kőrösi Csoma Sándorról feljegyezték, hogy “ha gyaloglásnak indult, a cél előtt soha meg nem pihent; s ha egy domb tetejére följutott, nem érte be ezzel, mert kíváncsi volt tudni, mi van a második domb háta mögött s amazon is túl“. 

Valahogy én is így vagyok szülővárosom, Budapest felfedezésével. Soha nem pusztán a felszínt, a jól ismert városi látnivalókat akartam ismerni, hanem le akartam ásni a város történetének mélyére, felkutatni a szokatlant, az ismeretlent. Látni akartam a város lelkét, megtapasztalni egyedi mivoltát, magamba szívni eszenciáját.

Az egyetemi évek és a történészi munka ennek csupán a kezdete volt. Az ezt követő tizenöt éves kultúr- és vallástörténeti kutatás, és a soha véget nem érő önképzés végül is igazolták, hogy Budapest valóban kiapadhatatlan forrása az ismereteknek és a jobbnál jobb sztoriknak. Szó szerint minden épület, utca, templomtorony, de még a romok, kövek és egyes fák is képesek “mesélni” a város elmúlt századairól és a valaha itt élt emberek mindennapjairól. És ez a mi közös örökségünk.

A hivatásos idegenvezetés számomra azt a páratlan lehetőséget kínálja, hogy ismereteimet folyamatosan megosszam azokkal, akik csatlakoznak hozzám. 

Sétáimon, túráimon igazi békebeli “történetmesélős” élményekre számíthatsz, a hétköznapi, tudott tényeken túli izgalmas időutazásra. Mert a történelmünk tényleg az utcán hever….